Nyheter

print_iconSkriv ut

Advokatbyrån Elisabeth Fritz

http://www.advokatfritz.com/medarbetare/

Erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning per telefon i 15 minuter

Sök på adressen ovan och se långt ned på sidan.

– – – – – –

Elisabeth Massi Fritz  ”Vårt rättssystem borde skämmas”

Advokaten riktar skarp kritik mot domen

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23033003.ab

Advokaten Elisabeth Massi Fritz är starkt kritisk till att de fyra männen som misstänktes för gruppvåldtäkten på en studentkryssning frias.

– De borde dömas för grov våldtäkt, säger hon.

Läs artikeln i Aftonbladet på länken ovan!

– – – – –

Lotta skrev om sitt helvete innan hon mördades

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article22999870.ab

Lotta är död – snart mördas en ny kvinna

http://www.aftonbladet.se/debatt/article22979812.ab

Debattörerna:

Myndigheter saknar kunskap om våld i nära relationer – och mördandet fortsätter

DEBATT.

Det har gått en vecka sedan Lotta, 41, misshandlades grovt av sin f.d pojkvän. En misshandel som skulle sluta med att Lotta avled av skadorna.

Den 1 juni i år mördades en fyrbarnsmamma i Arlöv av sin man.

I slutet av maj hittades en ung kvinna mördad i Hökarängen. Polisen misstänker att hon har utsatts för hedersrelaterat våld.

De tre morden är alla exempel på att våld i nära relation kan sluta med att brottsoffret som oftast är en kvinna förlorar sitt liv.

Lotta är en av många kvinnor som i år har eller kommer att mördas av en partner. Det dödliga våldet mot kvinnor möjliggörs av samhället då vi gång på gång misslyckas att skydda dem….

Läs texten i Aftonbladet.

- – – – -

Får jag sova, får jag drömma?

Varje natt ligger du i din säng, orolig över något, något eller ska jag säga någon som du inte kan kontrollera. Du tittar mot dörren, ifrån din just nu mjuka sköna säng, DIN SÄNG, och undrar om du snart kommer att få ett besök. Du undrar också om du inte kan få sova i natt. Imorgon är det en ny skoldag och du måste få vara utvilad. De nätterna du få besök, blir du så trött och orkar inte med skolan dagen efter. Ibland frågar din lärare när du nickat till några gånger, hon eller han frågar om när du lagt dig. Kanske får du en liten utskällning för att du inte sover ordentligt. Du är tyst, du svarar inte, du vill så gärna berätta, men orden ekar i huvudet: ” Det här är vår lilla hemlighet, kom ihåg det”. Du förblir tyst, du kämpar dig igenom lektionen och dagen…

http://www.dolt.nu/far-jag-sova-far-jag-dromma/

Läs färdigt berättelsen på DOLT:s hemsida.

– – – – –

Lottas mördare är inte typisk

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/kerstinweigl/article22983508.ab

Läs mer av Kerstin Weigl i Aftonbladet.

– – – – –

Att leva med rädslan att bli mördad

http://www.dolt.nu/att-leva-med-radslan-att-bli-mordad/

Jag var en av de kvinnorna som av rädsla gick med ett brev i väskan där det stod att jag ville leva, ifall jag skulle påträffas död. Jag la kopior av brevet i flera böcker hemma och hade det i min dator, ifall mitt ex skulle döda mig. För 1 år sedan bestämde jag mig att berätta om min rädsla för andra. Det gjorde helt enkelt för ont att hitta de där breven som jag hade stoppat undan överallt….

Läs berättelsen på DOLT:s hemsida.

– – – – –

Män i hederskulturer – ni är helt maktlösa

Debattören: Männen är inte starkare än den kvinna de betraktar som sin

DEBATT. I hederskulturen kan det se ut som att mannen har makten och kvinnan är den maktlösa. Att mannens makt över kvinnan och övriga samhället är stort. I mitt perspektiv är det snarare tvärtom.

Mannen är maktlös på grund av hederskulturen. Mannens ställning i samhället är totalt utlämnad till kvinnan…

http://www.aftonbladet.se/debatt/article23021060.ab

Läs mer under länken ovan. Du kan också följa debatten på Aftonbladet Facebook

– – – – –

Kvinnojouren har haft vårens medlemsavslutning

Vi passade på att uppleva Falun och träffades vid Lugnet för att åka bergbanan upp till toppstugan.

Uppe vid hopptornen njöt vi av utsikten och gick sedan ned till vippstugan för middag.

Birgitta, vår ordförande, berättade lite om jouren vad som hänt under året och lite om vad som är aktuellt under resten av verksamhetsåret.

Utsikten vacker, maten god och sällskapet trevligt!

Vill du arbeta med oss är du varmt välkommen till hösten!

Kvinnojouren har medlemsmöten första tisdagen varje månad med trolig start i september.

Hör av dig så berättar vi mer!

En trevlig sommar önskar vi på Kvinnojouren Falun!

– – – – –

Internationella Kvinnodagen 8 mars 18-20.30 Gamla Elverket

Kvinnojouren Falun uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att bjuda på en kväll med föreläsningar och musik på Gamla Elverket.

Lillemor Helander (bilden) föreläser om delar ur sitt liv i vilket hon misshandlades både fysiskt och psykiskt som liten och under sitt äktenskap. Lillemor har gestaltat sitt liv på ett synnerligen levande sätt i två böcker: ”Vad skulle de säga om de visste?” och ”Livet vände!” Vi lottar ut båda böckerna under kvällen.

Elin Norrgård från Kvinnojouren Falun kommer att prata om Mäns våld mot kvinnor och om jourens arbete. Vi bjuder på fika och får lyssna på vacker musik av Good Harvest.

Gratis inträde. Vi ses!

Lillemor H bild

Vi söker volontärer! Kolla in länken till höger!

hander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grundutbildning 20-21 februari 2016 i Falun

En fullspäckad helg där du får kunskap om jourarbete, mäns våld mot kvinnor och hur barn som upplever våld reagerar och mår. Helgen är också ett tillfälle att träffa andra personer som brinner för samma frågor som du och prata om hur vi tillsammans kan arbeta för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Kvinnojouren Falun arrangerar en Grundkurs i kvinnojoursarbete med utbildare från vårt riksförbund Unizon. Kursledare på grundkursen för kvinnojourer är Catarina Gustafsson, verksamhetsledare på Kvinno- och tjejjouren i Jönköping och styrelseledamot i Unizon och Lea Petersson, Tjejjouren Jorun i Eksjö.

Grundkursen är öppen för alla som betalt medlemsavgiften senast en vecka innan kursen. De som medverkar under samtliga dagar erhåller ett diplom. Kursen är obligatorisk för aktiva våra medlemmar.

Kursen hålls i Kvinnojourens lokal i Falun. Lördag börjar vi 9.00 och avslutar 18.00, på söndagen börjar vi 9.00 och slutar 13.00.

Sista anmälningsdag 5 februari. Anmäl dig till kvinnojourenfalun@live.se. 

Betala in medlemsavgiften på kankgiro 777-2247. Ange namn och om du vill vara aktiv eller passiv medlem.

 

På onsdagen den 25 november klockan 16-18.00 kommer Kvinnojouren Falun att uppmärksamma FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor genom att tända ljus på stora torget.

Frihet från våld är en mänsklig rättighet. Ändå är hot, kränkningar och övergrepp vardag för många kvinnor, tjejer och barn och varje år dör ca 17 kvinnor till följd av våld av en nuvarande eller tidigare partner.

Kvinnojouren i Falun arbetar för att stötta kvinnor som utsätts för våld samt deras barn. Vi arbetar för att lyfta frågan om våld mot kvinnor, för att stärka barnperspektivet och för att förebygga våld. Stöd Kvinnojouren Falun! Vi välkomnar nya engagerade medlemmar som kan arbeta för att stötta utsatta kvinnor och barn, vara med och förebygga våld, arbeta med hemsida och Facebook, skriva insändare och debattera, informera och mycket annat.

Kontakta oss:
kvinnojourenfalun@live.se
023-125 15

 

Fira Internationella Kvinnodagen 8 mars med oss!
Tillsammans med en rad andra organisationer firar vi Internationella Kvinnodagen på Dalarnas Museum kl.13-17. Välkomna!

• Vi finns för dig som är utsatt för hot, våld och förtryck
• Vi erbjuder stödsamtal via telefon, besök eller mail
• Det du berättar för oss förs inte vidare
• Vi har ett stödboende för kvinnor och barn
• Även du som är anhörig kan höra av dig

Hjälp oss i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld!
Vi söker både volontärer och stödmedlemmar. Kontakta oss via telefon
eller mail och lyssna vad just du kan göra.

Religion och kultur blir återigen argument
Häromveckan gick
Storsjöbadet i Österstund ut med att de börjar sälja burkinis, och flera badhus har börjat med skilda badtider för kvinnor och män.

Vi är många som flytt från ett kulturellt och religiöst förtryck med krav på kontroll av kvinnors sexualitet och förnekande av jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vi kom hit till Sverige med högt ställda förväntningar på ett fritt samhälle. Vi ville bli en del av ett fritt land och det som den svenska kvinnofrigörelsen hade uppnått. Vi ville också stödja kvinnofrigörelsen i de länder vi kom ifrån.

Men idag ser vi med oro hur religiösa krafter steg för steg flyttar fram sina positioner här i Sverige. Vi har upplevt det, vi känner igen det, vi vill inte drabbas igen.

Religiösa normer och värderingar har alltid hjärntvättat oss att uppfatta dem som något naturligt och eftersträvansvärt. I själva verket är de ofta kvinnofientliga idéer som förtrycker………..

För att läsa färdigt artikeln, se länk; http://www.svt.se/opinion/article3146674.svt

 

Nyheter

Kontakt

Telefonjour alla dagar kl 17-22
Tel: 023 – 125 15
E-post: info@kullanskj.se

Hem

Hjälp att få

Information

Kalendarium

Om oss

Stöd oss!

 

 


  • Så kan kvinnojouren hjälpa
    Kvinnojouren lyssnar på dig och stödjer dig i din situation. De kan hjälpa dig i kontakten med polisen, socialtjänsten eller vårdcentralen.
    Kvinnojouren kan ge råd och tips om var du kan vända dig, t.ex. advokat, familjerätt och andra organisationer. De kan träffa dig för samtal och erbjuda boende under en kortare tid för dig och dina barn.